29 November, 2011

Apa yang anda perlu tahu: Ubuntu



Perisian Bebas atau Sumber Terbuka

Pada lewat tahun 1980-an, menjadi kebiasaan bagi peminat atau pengatur cara program komputer untuk berkongsi perisian serta kod sumbernya. Ketika itu, sistem operasi (OS) Unix banyak diguna pakai oleh industri dan akademik. Bagaimanapun, OS ini menjadi terlalu ketat dengan paten sehingga menghalang pengguna komputer bebas untuk menukar kod-kod programnya.
Richard Stallman, seorang saintis komputer melahirkan projek untuk mencipta klon kepada

Posted By Kemal Merah12:22:00 AM

28 November, 2011

Hidup ini memang Singkat kan..

Filled under: , , ,

Tahniah kepada skuad kebangsaan Harimau Malaya yang berjaya mengaum di depan muka pemain Bahrain, sembang kencang noh dalam paper utusan mahupun sinar, semua pakat-pakat tak sangka Malaysia boleh kalah dalam hanya beberapa minit. pengajaran buat skuad harimau malaya, jangan terlalu selesa bila berada di atas. hehe.. betul la kan. tapi apa apa pun gol si nazmi (betul eh.?) memang cun lah. standard EPL punya gol.

Sebenarnya bukan nak cerita sangat pasal bola yang kalah tuh, tapi nak cerita pasal 'Kahwin'. siapa kawin.?

Posted By Kemal Merah1:22:00 AM

24 November, 2011

Ubuntu - kebuntuan terlerai

Filled under:

alkisahnya macam ni, memandangkan Final exam dah habis, otak aku terus merencanakan sesuatu untuk komputer besar ala-ala server nih. 'Format' la jawabnya. memandangkan virus dah berkilo-kilo dalam nih, prestasi pun turun naik macam pemain bola malaysia mahupun chelsea, aku terus sebat sabily 11.04. memang versi lama skit, tapi ni je la yang terbaru aku download pun. kira baru lah tu, baru download.

ini la rupa desktop lepas aku masukkan sabily 11.04, yang ni pun selepas beberapa ubahsuai........

Posted By Kemal Merah11:51:00 AM