31 March, 2012

unRhythm Melody...

Filled under:


Lari lari pusing keliling,
lari lagi nampak puyu,
bukan ajak nak berpaling,
lupakan dia simata kuyu.

Posted By Kemal Merah3:13:00 AM

Special Blogger to Review - Teka Teki Kilat

Filled under:

Review kali ni best. rasa macam review artis pulak. haha.. ce tengok gambar header kat bawah. artis kan tu? eh, tu bukan Ayu Raudah ke? .... sila Klik Read More

Posted By Kemal Merah2:46:00 AM

30 March, 2012

#OPS 30 MARCH - Pembelaan Palestin

Filled under:

#OPS 30 MARCH - Pembelaan Palestin

Pada tanggal 30 March setiap tahun satu perarakan yang dinamakan "GLOBAL MARCH TO JERUSALEM"  diadakan bagi menuntut kebebasan ke atas Jerusalem dan orang-orangnya. Tarikh ini dipilih kerana ianya merupakan satu simbolik bagi hari bersejarah yang terpahat dalam memori penduduk Palestin iaitu "PALESTINE LAND DAY". "PALESTINE LAND DAY"  hari yang diraikan pada setiap 30hb Mac setiap tahun, acara ini menandakan peristiwa Mac 1976 selepas pihak Israel merampas ribuan dunum tanah awam dan swasta di kawasan majoriti Palestin.

Sehubungan dengan itu , "GLOBAL MARCH TO JERUSALEM"  bertujuan  untuk menuntut kebebasan untuk Baitulmaqdis dan masyarakat Palestin  disamping bertekad untuk mengakhiri dasar Aparteid dan polisi  pembersihan etnik yang memberi kesan mendalam terhadap rakyat, tanah  jajahan dan kesucian Kota Baitulmaqdis yang mana merupakan satu jenayah  bukan sahaja terhadap rakyat Palestin, bahkan terhadap semua masyarakat  diseluruh dunia.

Seiring dengan acara ini satu event akan

Posted By Kemal Merah2:10:00 AM

Gempa bumi bermagnitud 3.2 skala Richter berlaku di Mersing

Filled under: , ,

Satu gempa bumi Lemah bermagnitud 3.2 skala Richter telah berlaku di Mersing, Johor pada pukul 9.43 malam, 29 Mac 2012. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 2.5 Utara longitud 103.9 Timur. 16km Timur laut Mersing, Johor. Gegaran kecil mungkin dirasai di sekitar Mersing.
- Malaysian Meteorological Department 

EARTHQUAKE INFORMATION
Issued by Malaysian Meteorological Department
Ministry of Science, Technology & Innovation
at 10:20PM 29 March 2012
(sila klik Read More)

Posted By Kemal Merah1:20:00 AM

Lovestory313 1st Giveaway

Filled under:

Lovestory313 1st Giveaway

Posted By Kemal Merah12:24:00 AM

Bahaya Makan Megi

Filled under:

Bahaya Makan Megi - Hati Hati!

Posted By Kemal Merah12:06:00 AM

29 March, 2012

ShilaOS - Khas Untuk Peminat Shila Amzah

Filled under:

Pernah dengar pasal ShilaOS? haha. kepada peminat Shila Amzah mesti kena tahu nih. Baru-baru ni Sekumpulan anak muda campur tua telah membangunkan OS yang berbasickan Linux Ubuntu. Jom kita View sikit..sila klik read more..

Posted By Kemal Merah2:34:00 PM

SEGMEN NASZ : JOM KENAL BLOGGER

Filled under:

SEGMEN NASZ : JOM KENAL BLOGGER

Posted By Kemal Merah12:50:00 PM

28 March, 2012

SEGMEN: SEMBANG KENCANG

Filled under:

aku rasa ni la segmen aku rasa teruja nak join. haha. trimas cik hazaika sebab tag aku.
selepas sekian lama jadi pemerhati dan pengkritik blog, akhirnya dia buat jugak segmen.

Posted By Kemal Merah11:29:00 PM

Segmen : Jom Skodeng Bersama Ikaa and Farah

Filled under:

Segmen : Jom Skodeng Bersama Ikaa and Farah
Sila Klik ReadMore

Posted By Kemal Merah3:09:00 PM

Syada's Birthday Contest!

Filled under:

Syada's Birthday Contest!
sila klik read more

Posted By Kemal Merah2:45:00 PM

Sedikit Panduan Untuk Blogger Baru dan Lama

Filled under:

Tamat lah sudah Segmen : Kongsi Ilmu Blogging, Alhamdulilah, ada juga sambutan walaupun kureng.. almaklumlah..segmen cengginih kurang sikit orang nak join. atau aku je kurang promosi?

Berikut adalah Nasihat , Tips, Tutorial yang boleh anda terjah. sesuai untuk Blogger baru dan Blogger lama tua  Jom kita tinjau apa perkongsian yang kita dapat melalui blogger berikut..

Posted By Kemal Merah12:12:00 AM

27 March, 2012

DiGi WWWOW Awards 2012 - Pengalaman Pertama

Filled under:

Asalamualaikum, selepas membaca entry dari kak nadea, hati aku mula curiga.. kegerunan mula melanda. begitu banyak dugaan beliau apabila melibat diri dalam benda ni. huhu

Ni first time join nih..dulu tengok ja orang join.. lepas stalker blog brader tu, aku rasa teringin lak nak join. amik pengalaman la katakan..

Nak submit entry pun tak reti aku nih, terpaksa

Posted By Kemal Merah10:47:00 PM

25 March, 2012

Pipit Jadi Helang Jadi Garuda Jadi?

Filled under:

Kalau pipit tu mengaku pipit, jangan terbang sebelah helang. kalau tuan kebolehan nya sikit jangan acah acah kita tak pandang.. 

Alah lantak lah nak pandang ka tak mau pandang ka.. kalau kita tak maju setapak kedepan, macam mana kita nak jadi helang. kan kan. tak ada anjakan paraidgma di situ, pipit sekarang dah boleh jadi helang. silap-silap dah boleh jadi garuda.


cayalah...nak join jugak..nak join jugak...

Posted By Kemal Merah11:59:00 PM

Tips Asas Penyelesaian Masalah Komputer / Laptop : Siri 2

Filled under:


kalau belum baca, sila baca..
tanpa membuang masa, jom kita sambung tips yang seterusnya,

4. Cara Nak Backup Data Bagi Komputer Yang Tak boleh nak Boot / Tak Boleh Log In.
ini adalah masalah yang biasa kita jumpa, kadang-kadang dek kerana virus yang durjana telah merosakkan sistem komputer dan menyebabkan kita tak boleh nak log in, atau tak boot. jadi bagaimana kita nak ambil data yang disimpan di dalam komputer tu?

Posted By Kemal Merah2:56:00 PM

24 March, 2012

SEGMEN : Kongsi Ilmu Blogging

Filled under:

Segmen datang lagi.. kali ni aku nak buat segmen kongsi ilmu blogging. hopefully segmen ni bermanfaat untuk kita semua. so jangan segan-segan join ok..segmen ni mudah saja...

Posted By Kemal Merah2:14:00 AM

23 March, 2012

Tips Asas Penyelesaian Masalah Komputer / Laptop : Siri 1

Filled under:

Asalamualaikum, Tips yang aku nak kongsikan kali ini adalah berdasarkan pengalaman aku dalam bidang membaik pulih komputer atau laptop. maka, segala tips-tips yang tidak diterima akal tetapi berjaya, aku memohon sepuluh jari tanda minta maaf. hehe,
Zaman yang semakin maju nih, penggunaan komputer dan laptop adalah semakin boleh dikatakan amat penting. di sebalik kecanggihan era pasca merdeka ini, kita mesti tidak lari dalam masalah yang berkaitan komputer bukan.

Contohnya, komputer tak boleh boot lah..screen tak boleh bukak lah. wifi tak detect lah, Virus dan macam-macam lagi masalah.

Kita yang kurang sedikit tentang ilmu mengenai komputer ini, seturusnya akan mencari kedai-kedai yang menawarkan perkhidmatan membaiki komputer.

walaupun masalah yang kecil, kita masih bergantung harap kepada kedai tu untuk membaikpulih komputer kita. Jadi macam mana nak solve sendiri tanpa memerlukan skill seorang jurutera komputer?

Tips 1

Posted By Kemal Merah1:18:00 AM

22 March, 2012

30 Laman Web Paling Berbahaya Di Dunia - Virus

Filled under:


Berikut adalah senarai Laman web yang berbahaya kerana mempunyai Virus yang boleh merosakkan sistem komputer anda. so, hati-hati!...


Posted By Kemal Merah3:30:00 PM

Lari Ikut jantan??? Apakah!!!!!!!

Filled under:


KUANTAN - Gadis yang dikatakan diculik ketika keluar membeli kad tambah nilai prabayar Ahad lepas, Siti Nur Fatihah Mahadi, 15, akhirnya mengaku bahawa dia sebenarnya tidak diculik, kata polis.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pahang SAC T. Narenasagaran berkata gadis itu juga mengaku bahawa dia dengan rela hati melarikan

Posted By Kemal Merah2:21:00 AM

21 March, 2012

Special Blogger to Review

Filled under:

Asalamualaikum..hari nih aku rasa terdetik nak me'review' blog orang.  Ini kali pertama aku me'review' untuk tahun 2012, setelah blog Dunia Kyra dan Hazaika Zulkafli (kini berubah wajah)  yang aku review pada tahun lepas.

Ingat, review ini bukan hendak menjatuhkan, mematahkan, atau mem'pleot' kan pemilik blog yang aku review, tetapi hanyalah sekadar untuk mengukuhkan ukuwah antara blogger disamping nak menaikkan semangat blogger itu sendiri.

Special Bloggers to Review kali ini adalah....

Posted By Kemal Merah10:14:00 PM

20 March, 2012

Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Filled under:

Peluang Menjana Pendapatan Melalui Blog
 Banner


Ganjaran Wang Tunai Untuk Blogger Malaysia. Entry ke dua untuk hari ni setelah aku jadi pelakon tadi. Bersempena ulang tahun ke 2 Blog BloggerWanita.com,  Cik Aya telah menganjurkan peluang menjana pendapatan melalui blog beliau. 

hanya 100 blogger terawal yang berdaftar saja di pilih untuk

Posted By Kemal Merah5:02:00 PM

JIKA AKU PELAKON POPULAR

Filled under:

Segmen : Jika Aku Pelakon Popular ......



Alkisahnya, semasa buat rondaan bersekutu dari bolg ke blog, sampailah ke blog Mak Dara yang mengugguli anugerah Worst Blog Of The Year baru baru ni di Worlds Blogger & Social Media Awards 2012.


Dia ada buat segmen berkisarkan industri seni lakon. almaklumlah orang industri perfileman katakan.. jom jawab soalan ringkas yang ditanya dalam segmen ini.


Mak Dara Tanya : Nama glamo

Posted By Kemal Merah1:43:00 PM

19 March, 2012

Cat Farish Hentam Joyah Pacaindera kat Twitter ?

Filled under:

yo...wasap-wasap..tu dia bila ada twitter,macam macam benda aku explore almaklumlah baru berjinak-jinak dengan twitter. antara rapper yang aku follow kat twitter ialah Cat Farish. Fabuloso..ula la... mata dalam kaca, topi berceloreng..ewah..ter rap plak.


tetiba aku ternampak Cat Farish nih twitter sesuatu tanda dia tak puas hati kat Joyah Pacaindera. Pasal cermin gelap kot. malas nak komen panjang-panjang, sebab ni bukan blog hiburan.. so cekidaut...

Posted By Kemal Merah1:01:00 AM

18 March, 2012

Final Adik- Adikku Musim Ke Tiga - Adik Nurussyahamah Taqiah Juara Musim Ke 3

Filled under:

Asslamualikum, malam nih aku rasa combo siaran langsung Program realiti kat televisyen. antara Mentor 6, Pilih Kasih, dan Adik-Adikku.

Pilih punya pilih, apa salahnya tengok adik-adik kita berdakwah. Kemuncak Pentas Akhir Adik-Adikku Musim Ke-3 yang diadakan Dewan Plenary PICC, Putrajaya dan disiarkan secara langsung menerusi TV1.

Final Adik Adikku Musim Ke 3 ni aku rasa lebih

Posted By Kemal Merah10:30:00 PM

Kertas Sales : Get a pair of funky Jane Holli shoes from Hong Kong!

Filled under:


Get a pair of funky Jane Holli shoes from Hong Kong!

HiShop Deal: Grab the Jane Holli shoes for up to 80% discount on HiShop!

HiShop is an exclusive online destination with fashion trends like Jane Holli's branded collection of heels, pumps and sandals from Hong Kong for all your fashion needs!

Click Read More For Back to Back Preview!!

Posted By Kemal Merah2:11:00 PM

Aku Twiiter Dan Dot Dot Dot..

Filled under:


Asalamualaikum...tada..!! aku dah ada Twitter. haha.. noob jugak aku pasal twitter nih.terpaksa mintak tolong liniey ajar aku bertwitter. almaklumlah buta i.t...jadi jangan segan segan klik button follow yang ada kat sidebar tuh. baru ada 5 orang follow.haha..

kalau hampa perasan, setiap entry dalam blog ni ada button share.  Ringan ringan kan lah tetikus hampa untuk klik button share tu mengikut sosial media masing-masing...

Ni bukan paksaan ok.huhu
Selepas dari post Tips Cara Menulis Entry  Berkesan tu,

Posted By Kemal Merah3:41:00 AM

16 March, 2012

Tips Blogging - Menulis entry / post dengan berkesan

Filled under:


Asalamulaikum, sihat? kalau sihat alhamdulilah..kalau sakit pun alhamdulilah. Kan Sakit itu nikmat, Sihat tu Mahal..hari ni aku nak kongsikan, tips dalam penulisan blog. aku bukan nya teror sangat dalam bidang-bidang tips-tips nih, tapi apa salahnya kalau kita nak berkongsi ilmu kan. sama-sama kita belajar. cekidaut..(ala ala iklan lisa suriani)

Posted By Kemal Merah12:19:00 PM

15 March, 2012

Jom jadi geng KAMI BLOGGER MALAYSIA

Filled under:



untuk tidak menghampakan saudari liniey yang sudi menge'tag' aku apa salahnya aku join kan. banner kat bawah tuh pun sikit punya lah lawa, sebab warna merah.hehe

Posted By Kemal Merah12:59:00 AM

14 March, 2012

SEGMEN :JOM SERTAI SENARAI BLOG TERBAIK 2012 !

Filled under:

Alkisahnya, masa tengah meronda-ronda ala ala komando (blogwalking) aku terserempak seorang blogger nih yang buat segmen untuk mencari senarai bloglist terbaik untuk dipaparkan di blog beliau yang white pink tuh.


segmen ni mudah ja, tak ada banner nak tempek. haha. so, jom join ramai-ramai sagmen ni. bagi susah sikit dia nak pilih blog mana yang terbaik. dan secara penuh sopan santun, aku tag..

Posted By Kemal Merah5:18:00 PM

Mak Mudim Tukang Sunat yang Cun - 18SG

Filled under:

Cuti sekolah ni memang sesuatu yang nikmat bagi budak-budak sekolah, masa ni lah nak pergi jalan-jalan, mandi sungai, melancong, makan nasi kenduri, dan lain lain.

tapi ada jugak yang ambil kesempatan cuti sekolah nih untuk bersunat / khatan. berkhatan sekarang tak macam dulu silap cara mau bentan sebulan haha., sekarang dalam berapa hari ja dah boleh berlari.

ini aku nak kongsikan

Posted By Kemal Merah1:14:00 AM

13 March, 2012

Kes Nurul Nadirah Abdullah : Al Fatihah Buatmu Dirang

Filled under:


Misteri kehilangan kanak-kanak comel adik Nurul Nadhirah Abdullah akhirnya terjawap, apabila mayat rentung yang dijumpai rentung itu adalah milik kanak-kanak comel itu.

astaga..siapakah yang sanggup

Posted By Kemal Merah12:29:00 AM

'Apa Pentingnya Blogwalking': Dapat Top 3

Filled under:

Yes Menang.!
Nak Tau Menang Apa?

Posted By Kemal Merah12:06:00 AM

12 March, 2012

Datuk Lee Chong Wei Tarik Diri All England Badminton Championships 2012

Filled under:


arghhhhhhh...
apakah.!!!

Datuk Lee Chong Wei tarik diri dalam Final All England Badminton Championships 2012
akibat kecerderaan bahu.

oh..cedera rupanya...tak apa tak apa.

p/s: sapa yang sanggup berjaga sampai pukul 1 lebih sebab nak tengok 
Datuk Lee Chong wei main, sila angkat kening.!!! hehe

Posted By Kemal Merah1:27:00 AM

11 March, 2012

Advertorial : Kenalkan Produk Anda Kepada Umum

Filled under:


aku bukanlah berambut perang seperti di atas , Sumber : google

Anda baru dalam perniagaan,
 dan tercari-cari Ruangan iklan yang murah

Posted By Kemal Merah4:48:00 PM

10 March, 2012

Makan Free Memang Best!!

Filled under:

salam..ohhoi orang kampung..haha. best makan nasi kenduri.? mesti lah best! free.haha

kalau style kampung, ramai-ramai kacau gulai kawah.

kalau yang bando-bando sikit pakai katering. tapi ada jugak yang buat style kampung kat tengah2 bando. ohsem.!!

apa pun, selamat berkenduri ye,
dan selamat pengantin baru yang baru kahwin.
eh, ada orang kenduri sunat

Posted By Kemal Merah6:29:00 PM

Jom Pergi Kenduri

Filled under:

Cuti Sekolah Datang Lagi.!! Cuti-cuti ni banyak orang yang buat kenduri, 
kenduri sanak saudara, ada yang member sendiri,
Jom jom pergi kenduri.
 Rapatkan ukuwah sambil kenyangkan diri. 
muahehehe..


p/s: update blog macam update status

Posted By Kemal Merah11:04:00 AM

08 March, 2012

Ketahui Siapa yang 'unfriend' kita di facebook

Filled under:


Posted By Kemal Merah1:35:00 PM

07 March, 2012

Contest SEO : Cinta Kotak Fibox

Filled under:

"Contest SEO : Cinta Kotak Fibox"

Posted By Kemal Merah6:04:00 PM

04 March, 2012

3 Pelayar Web Terbaik

Filled under:

asalamualaikum.
tahukah hampa apa itu pelayar web / web browser.?

"ceh kemal... soalan senang macam ni pun tanya ka.." kata cicak

alah..biarlah..saja ja aku nak 'refresh' balik otak aku nih, disamping berkongsi ilmu.. bukan macam kau cicak, tak habis habis nak kondem aku. bluwekkk...

Posted By Kemal Merah1:28:00 AM

01 March, 2012

Seni Dalam Facebook edisi Najwa Latif (erkkkk..)

Filled under:


Ni aku nak tayang chat aku bersama Najwa Latif Cinta Muka Buku Teks tu....

Posted By Kemal Merah6:41:00 PM