26 April, 2012

Pra Pelancaran: Contest Blogger & Forum CariCyber

Filled under:

Asalamualaikum,

Malam tadi aku dapat info mengenai Pra Pelancaran Contest Blogger & Forum CariCyber yang akan di lancarkan sepenuh nya pada 1 Mei ini.

Ya, CariCyber, pada yang baru mengenali mungkin tertanya tanya apakah sebenarnya CariCyber ini. Ok secara ringkas nya CariCyber adalah forum yang diwujudkan untuk semua penggemar-penggemar media sosial berforum termasuklah blogger yang macam aku nih.

dan aku juga berpendapat forum ni juga akan berkembang baik pada masa hadapan kerana forum ini sesuai untuk para bloggers untuk berinteraksi dan ber'forum' di situ. masa ni lah nak bertanya dan berdiskusi.

Jadi aku ingin mengajak la hangpa semua untuk join CariCyber Forum ni, dan sama sama melibatkan diri dalam contest yang menawarkan hadiah yang menarik ni.

Posted By Kemal Merah4:18:00 PM

25 April, 2012

RILEKS GIVEAWAY BY MISZNADEA & LINIEY

Filled under:

GA kali ni yang aku join adalah dari member blog aku sendiri iaitu cik liniey nor dan penyanyi sebenar lagu telelellelele.. cik nadea releks.fm. (haha)
(klik readmore)

Posted By Kemal Merah7:30:00 PM

Jom Join Bloglist Sahabat Hackers

Filled under:

Kali ini aku bukan nak cari pasal dengan hacker, tapi nak join bloglist sahabat hackers di blog http://terowonginformasi.blogspot.com/2012/04/jom-join-bloglist-sahabat-hackers.html
(readmore)

Posted By Kemal Merah1:39:00 PM

23 April, 2012

Pear OS 4 - Altenatif Mac OS

Filled under:

Teringin nak guna Macbook atau iMac, tapi tabung tak pernah nak penuh . ini ada satu altenatif untuk anda untuk mencuba Apple Mac. Memperkenalkan Pear Os

Pear OS ini adalah berbasickan dari distro ubuntu tetapi mempunyai interface ala ala Apple Mac gitu..

 

Dengan hanya mengunakan Kernal Linux 3.0 dan Gnome  3.2.1 anda dapat dapat merasai

Posted By Kemal Merah10:39:00 PM

Jom Belajar Coding dengan percuma di Codecademy

Filled under:

asalamualaikum, disini aku nak kenalkan laman web yang paling gempak dan senang untuk belajar coding. tetapi dalam ni ada di sediakan 2 jenis coding iaitu JavaScript dan Web. kita boleh pilih nak belajar yang mana. laman yang aku maksud kan ialah


aku dah cuba codecademy nih, dalam tu ada exercise yang di sediakan untuk kita. guide yang di berikan mudah kita nak paham. selepas anda login (aku login guna facebook) anda akan belajar

Posted By Kemal Merah7:24:00 PM

11 April, 2012

Hati-hati Siar Gambar Palsu Gempa Bumi di Aceh.

Filled under:

Di keasyikan pengemar media maya menyiarkan berita mengenai gempa bumi di Aceh sebentar tadi, KWM nak berpesan kepada penulis media maya seperti Bloggers, Twitters, Facebookers dan sewaktu dengan nya, jangan siarkan info yang salah atau dan tidak tepat. sebagai contoh gambar kejadian gempa di aceh ni.

Foto yang beredar di maya pada 2012 (kiri) dan olahan foto yang dimuat di laman web antara pada tahun 2010 (kanan)
di dalam menyiarkan berita mengenai gempa bumi di aceh ini, kita seharusnya peka dalam menyiarkan apa jua informasi. jangan fikir nak kejar trafic saja.

untuk maklumat lanjut mengenai gambar di atas, layari web sahabat dari indonesia : http://tekno.kompas.com/read/2012/04/11/17190644/Gambar.Palsu.Dampak.Gempa.Aceh.Beredar.di.Twitter

p/s: Akan Datang Projek Mega, Nantikan : Blogzine

Posted By Kemal Merah10:06:00 PM

10 April, 2012

Najwa Latif Sekolah Mana?

Filled under:

Jangan terkejut, tajuk di atas sebenarnya adalah sebahagian keyword yang singgah di laman blog aku hari nih ni. macam mana la boleh sesat ye.


dengan tidak mahu menghampakan orang yang mencari lokasi sekolah si Najwa tu, 
Aku pun dengan segera terus menghubungi Najwa Latif dengan public phone seberang jalan.
Penyanyi yang disukai ramai itu memberitahu dia bersekolah di 
SMK(P) Temenggong Ibrahim Batu Pahat Johor.

ini plak adalah biodata yang entah bila di rekodkan. aku kopi pasta je kat sini.


Biodata Profil Najwa Latif
Nama Penuh: Imratul Najwa Binti Abdul Latif
Tarikh Lahir: 23rd May 1995
Tempat Lahir: Batu Pahat, Johor
Status: Pelajar Sekolah SMK(P) Temenggong Ibrahim Batu Pahat Johor.
Laman Sosial:
Blog: www.najwalatifs.blogspot.com
Facebook Fanpages: najwalatif
Twitter: @njwalatif
YouTube: www.youtube.com/najwa595


Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2011/04/biodata-profil-najwa-latif.html


 p/s: Najwa Latif kelihatan seperti 'mak budak' ketika di ABPBH baru baru ini.
p/s/s:  Minat kat Farah Seong

Posted By Kemal Merah10:27:00 PM

3 Cara mudah melajukan laptop @ komputer

Filled under:


3 Cara mudah melajukan laptop

1. Mengurangkan autoload items di startup.
Setiap kali hangpa menginstall program pastikan hangpa tidak membenarkan program tersebut run di startup secara automatik. Jumlah autoload program yang banyak akan membebankan penggunaan memory laptop.
Untuk setting autoload program pergi Start>Run> taipkan “msconfig” dan klik OK. Dekat tab General, pilih Selective Startup. Kemudian pergi kat tab Startup dan untick beberapa program yang korang rasa tak perlu. Tekan OK.
Selepas restart, program tersebut tidak lagi run di startup secara automatik.


2. Penggunaan antivirus yang lebih ringan
Perisian sekuriti seperti Kaspersky dilihat lebih banyak memakan memory laptop. Sekiranya boleh, tukar kepada antivirus yang lebih ringan.


3. Buang Aero Theme
Penggunaaan Aero Theme di Vista dan Windows 7 sangat membebankan memory laptop. Walaupun laptop hangpa akan nampak lebih menarik, tetapi perkara ni dilihat ‘useless’ sekiranya sistem hangpa akan sentiasa hang.


Posted By Kemal Merah9:35:00 PM

09 April, 2012

Contest : Jom Isi Kotak Dan Menang!!

Filled under:


Terima kasih kat tok wan sebab sudi tag aku. contest yang beliau buat mencabar jugak la bagi aku la.. konsep kontest ni senang ja, isi dan menang. haha.so, aku belasah ja..maaf ye tok wan. kalau tak menarik..hehe

maknanya hangpa kena isi la kotak dialog di dalam box 1 atau box 2. untuk maklumat lanjut dan pilihan box sila ke link kontest ini : http://jejak-sinis.blogspot.com/2012/04/contestjom-isi-kotak-dan-menang.html
 dan tarikh tamat 8.5.2012. cepat ada sebulan je lagi.

aku tag : 


aku pilih BOX 2. ingat nak buat semua la..boleh? hehe..cekidaut....

Posted By Kemal Merah10:33:00 PM

08 April, 2012

Fakta : Kenapa Kubur Wanita Digali Sedalam 7 Kaki Berbanding Kubur Lelaki 5 Kaki

Filled under:

Sepasang Suami Isteri bersembang..

Isteri : Abang, boleh
sayang tanya?
Suami : Ye sayang. Nak
tanya apa?


Isteri : Sayang pelik la
abang. Kenapa syarat
dalam Islam, bila lelaki
meninggal
dunia, kubur nya digali
sedalam 5 kaki tapi kubur
wanita berlainan digali
sedalam 7 kaki?
Suami : Ooo.. InsyaAlLah
senang ja jawapannya tu

Posted By Kemal Merah12:44:00 PM

Live Streaming Anugerah Bintang Popular Berita Harian | Tonton Online ABPBH 25

Filled under:

TONTON ONLINE | LIVE STREAMING ANUGERAH BINTANG POPULAR BERITA HARIAN (ABPBH) 2011

ziefauzi.com

Siaran Langsung Anugerah Bintang Popular 25 | ABPBH Ke 25 2011 akan berlangsung di Arena Of  Stars, Genting Highlands pada hari Ahad, 8 April 2012 seawal jam 7 malam.
Jangan lupa tonton malam kemuncak di TV3 dan dengarkan di Hot FM sebagai radio rasmi bermula jam 9 malam.

Posted By Kemal Merah12:17:00 PM

Hawa Tercipta Saat Adam Tertidur - Mengapa?

Filled under:


Dikatakan bahawa seorang laki-laki jika kesakitan, maka dia akan membenci. Sebaliknya wanita saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya.

Seandainya Hawa diciptakan dari Adam ‘alaihissalam saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari sulbinya, hingga dia akan membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa.

Sementara seorang wanita akan melahirkan dalam keadaan terjaga, dia melihat kematian ada dihadapannya, akan tetapi semakin bertambah sayang dan cintanya kepada anak yang dilahirkannya, bahkan dia akan menebusnya dengan kehidupannya.

Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu (jantung, hati nurani).

Oleh kerana itu, tugas Hawa adalah

Posted By Kemal Merah3:58:00 AM

07 April, 2012

Konsert Vocaloid 3D - Kegilaan Di Jepun

Filled under:

Apa itu vocaloid.?
pada asas nya vocaloid adalah satu teknologi synthesizer yang di olah untuk dijadikan seperti mirip suara manusia. contoh yang paling mudah aku nak bagitau adalah lihat gambar kat bawah nih,


pernah guna benda nih? haha. suara robot. macam hampeh..

Tetapi di jepun, teknologi Vocaloid meraka boleh di katakan cukup cool dan canggih. Vocaloid mereka bersuara merdu dan siap buat konsert lagi!

yang menariknya, konsert yang menampilkan watak watak seperti Miku hatsune dan lain lain di tampilkan dalam bentuk 3D dan memang real wa cakap lu..
ce tengok video bawah nih..

Posted By Kemal Merah4:48:00 AM