Showing posts with label tips blogger. Show all posts
Showing posts with label tips blogger. Show all posts

11 September, 2013

Ambil Kesempatan Jana Trafik Bermusim

Filled under: ,

Jana Trafik Bermusim | Memandangkan beberapa hari yang sudah aku ada hal di kolompo dan lepas balik dari kolompo tu aku demam kura maka blog ini terkuranglah updatenya. Alexa rank pun drop menjunam bagaikan graf keadaan ekonomi di malaysia. Jadi aku boleh buat kesimpulan, rank alexa mementingkan ke update tan sesebuah blog. melampau ayat. haha.

Dengan hingus yang meleleh dengan keadaan writer's block, aku tak tahu apa nak menulis. idea bagaikan terhalang oleh hingus hingus.

Kebetulan waktu ini adalah musim bola sepak. Semuanya melibatkan pasukan kebangsaan Malaysia. Kejohanan Pesta Bola Merdeka lah...Persahabatan Antarabangsa lah..jadi apa salahnya kita blogger biasa biasa ni update mengenai musim bola ni. Bagi aku pula kesempatan untuk menjana trafik bermusim ni menjadi kegemaran untuk buat entri live streaming perlawanan bola sepak.

jana-trafik-bermusim
screen shoot Entri Live Streaming di kala Demam Kura

Kira ok la kan walaupun demam kura masih lagi boleh dapatkan beberapa ribu paling busuk pun beratus pageview untuk SATU ENTRI bermusim.


Posted By Kemal Merah2:44:00 AM

Blogger Lepas Tangan Menyusahkan

Filled under:

Aku ni bukan yang suka desak mendesak orang. Aku cuma seorang blogger lelaki yang agak penyayang dan amat meminati bunga melur. Mungkin sikap melembutkan diri dan hati ni membuatkan ada orang yang sanggup naik tocang pijak kepala. HOW DARE YOU!


Kalau dah diberi tanggungjawab tu harap di sempurnakan dengan baik, apatah lagi bila berurusan dengan orang ramai. Jangan tiba tiba hilang tanpa berita dan membuatkan orang lain tertanya tanya. Attitude bro.. attitude.

Aku tahu sesetengah orang memang ada hal yang menyebukkan diri mereka sampai ada kalanya ada tanggungjawab yang lain bagaikan terlepas pandang.  Kalau student semestinya sibuk dengan pelajaran, final projek and so on. Aku pun dah pernah jadi student dengan final projek yang membuatkan kami satu kelas tensyen tak tidoq sebulan. Aku paham...

Tapi takkan kerana sesuatu hal yang lain tiba tiba menjengah dan dah tak nak pandang pekerjaan yang sebelum ini yang dah dibuat. Tambah tambah lagi bila berurusan dengan orang lain.

Sibuk kalah menteri sekali pun aku rasa menteri tu masih lagi mampu nak update status kat facebook, tinjau tinjau ada notification, siap update status pasal harga minyak naik.(agak agak sapa menteri tu, hehe) jadi apa salahnya hang yang terlalu sibuk tu alang alang dah log in facebook beritahu la atau buat penguguman or something di status facebook hang tu. (hang bukan nama sebenar)

Sayang betul bila blogger yang berpotensi maju di masa hadapan dan ramai kenalan blogger blogger senior mula buat hal. Untung baru beberapa hari join community blogger dah ramai kenalan blogger hebat hebat. kalau buat segment atau event ramai yang pakat pakat nak taja, support macam macam. Kalau jadi blogger underground macam aku ni jangan harap nak dapat semua tu. buat contest belum tentu ada orang nak join.haha. Bila dah diberi percayaan tu buatlah yang terbaik. Bukan senang nak dapatkan kepercayaan orang. Nanti bila orang yang selama ni di belakang hang mula hilang kepercayaan terhadap hang, habis la misi dan visi hang selama ni. Lain la kalau hang dah berubah misi dan visi hang dalam blogging ni?

Koloni Blogger Malaysia ni kecik ja.. alih alih pi mai tang tu jugak.

Marah ka? tak lah, aku bukan marah pun. Nak bagi nasihat lagi la tak reti. Jadi anggap la ni semua mimpi. muahh!


Posted By Kemal Merah2:07:00 AM

26 July, 2013

Cara Bijak Mendapatkan Trafik Blog & Website

Filled under: ,


Cara Bijak Mendapatkan Trafik Blog & Website | Trafik merupakan satu salah satu aspek yang sangat penting dalam blog mahupun website. Dengan terdapatnya aliran trafik yang menuju ke blog anda, ianya sedikit sebanyak membantu 'menghidupkan' blog anda. Malah trafik juga penting terutama untuk blogger yang cari makan dengan blog.

Terdapat banyak cara untuk mendapatkan trafik dengan bijak dan paling penting berterusan. Di sini aku nak kongsikan sedikit, sedikit je ok...

cara-dapatkan-trafik-blog



Dapatkan Trafik Bijak dengan SEO

Aku hairan dan pelik kenapa ada sesetengah blogger baru atau lama yang menyampah dengan frasa 'SEO' ni. Sikit sikit SEO, sikit sikit SEO.
Bagi aku, SEO ni menolong kita mendapatkan trafik, sebab MEMANG TUGAS SEO UNTUK DAPATKAN TRAFIK. SEO ni kita boleh aplikasinya walaupun kita hanya ada blog peribadi. Jadi belum terlambat untuk kita pelajari SEO ni. Macam macam teknik ada sampaikan ada teknik SEO Merah Jambu !


Dlvr.it Bantu anda Dapatkan Trafik.

Salah satu cabang untuk mendapatkan trafik adalah dengan media sosial seperti Facebook, Twitter dan Google Plus. Jadi apa salahnya anda jimatkan tenaga anda dengan mengunakan perkhidmatan dlvr.it. dlvr.it ini akan membantu anda untuk 'ping' atau auto post setiap entri baru yang di keluarkan. Kalau anda nak repost pun boleh, lagi pun dlvr.it ini menyediakan fungsi scheduled post. [Dlvr.it]

Dibawah ni menunjukan gambar yang aku gunakan dlvr.it untuk auto post ke facebook fanpage dan twitter.

capatkan-trafik-blog-cara-bijak

Ini hanyalah sebahagian cara nak dapatkan trafik. kadang kadang aku ping di group ping blog di facebook. Ada lebih 30+ group ping blog di facebook yang aku join. Tak larat aku nak ping semua. Lagipun menyemak notification korang kan.berderet deret. Ok lah, kalau anda ada cara bijak mendapatkan trafik yang lain, kongsi kongsikan di komen bawah ni. Terima Kasih kerana membaca. ^^


Posted By Kemal Merah1:04:00 AM

24 July, 2013

Balada Seorang Blogger

Filled under:


Assalamualikum 
Balada Seorang Blogger | Aku ni hanyalah blogger picisan. Ibarat hanya sebatang tiang. Keseorangan di temani lalang. Nasib baik ramai yang sayang. chewah.

Dah berapa tahun aku berblog secara underground. Alhamdulilah, blog segan segan merah celup ni ada juga yang sudi nak baca. Terima kasih. mai sini aku nak kiss pipi.

kertas-merah

Aku pun dah lupa blog Kertas Warna Merah ni dah version yang ke berapa. Macam macam stail aku tukar. Mungkin agaknya masa tu versi BETA kot. Almaklum lah main blog ikut teradap ja. main belasah ja. edit edit lepas tu tak jadi. lepas tu tukar baru.

 Tahniah buat rakan blog yang sezaman debut dengan aku. tahun 2009 rasanya. Ramai yang dah berjaya dengan blog masing masing, siap dapat anugerah bagai. Tapi aku masih lagi di takuk yang sama. Dalam lubang yang sama.

Nak berblog mesti kena ada MINAT dan TUJUAN. Sama la macam kita kumpul setem. kita kumpul setem sebab kita MINATkan, dengan berTUJUAN setem tu kita harap pada satu hari nanti akan bernilai.. Sama la dengan Blog.

Jika anda yang baca entri jiwang ni blogger baru, aku nak ucapkan teruskan semangat menulis. Tak payah terfiikir nak glemer dengan blog. Mantapkan penulisan blog dulu. Belambak tips tips untuk menulis blog dengan baik. Cuma perlu rajin explore.

Lagi satu teruskan belajar sesuatu yang baru. Contohnya Belajar SEO, mahupun CODING blog. baru la tak bosan dalam berblog. Lepas tu kongsikan apa yang anda sudah belajar. Baru lah ilmu yang korang dapat tu berkembang. banyak manfaat kalau kita rajin berkongsi ilmu. Aku pun masih lagi dalam proses pembelajaran walaupun dah tua bangka. hampa yang muda muda beruntung. energi lebih. :p (puihh)


Ok lah, aku nak pi baca buku Kitab SEO Merah Jambu jap. Tak habis habis lagi ni. Tua tua ni lambat sikit na hadam.

Posted By Kemal Merah2:11:00 AM

22 June, 2013

Video Teknik Penulisan Blog

Filled under:

Teknik Penulisan Blog | Menulis blog merupakan medium yang masih lagi diterima walaupun ada persaingan dengan lambakan media sosial yang ada pada masa kini. Namun, untuk menjadikan sebuah blog yang berjaya mestilah mempunyai guide atau panduan yang boleh kita ikuti.

Ini ada sedikit teknik penulisan blog yang boleh anda belajar. Apa yang istimewanya, tips ini di sampaikan oleh ustaz popular, Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman.

Dalam video ini ada pelbagai macam teknik, trik dan tips untuk anda menguasai penulisan blog.


Selamat menonton teknik penulisan blog daripada UZAR ini... 

Posted By Kemal Merah2:30:00 AM