Showing posts with label virus cinta. Show all posts
Showing posts with label virus cinta. Show all posts

29 November, 2011

Apa yang anda perlu tahu: Ubuntu



Perisian Bebas atau Sumber Terbuka

Pada lewat tahun 1980-an, menjadi kebiasaan bagi peminat atau pengatur cara program komputer untuk berkongsi perisian serta kod sumbernya. Ketika itu, sistem operasi (OS) Unix banyak diguna pakai oleh industri dan akademik. Bagaimanapun, OS ini menjadi terlalu ketat dengan paten sehingga menghalang pengguna komputer bebas untuk menukar kod-kod programnya.
Richard Stallman, seorang saintis komputer melahirkan projek untuk mencipta klon kepada

Posted By Kemal Merah12:22:00 AM

24 September, 2011

Hukum Muzik - Nada Melankolik Malaya

Filled under: , ,

Asalamualikum, sewaktu aku tengah mengodek-godek Facebook Sham Kamikaze aku tertarik dengan post dari beliau mengenai hukum muzik nih. dalam post tu di terangkan hukum muzik mengikut pandangan ulama-ulama masyur. jadi aku just kopi dan teh je kat sini tanpa ditambah gula ..semoga bermanfaat dan dapat meningkatkan pemahaman kita mengenai hukum hakam ni..^^


HUKUM MUZIK

a) Pandangan Imam al-Ghazali

Posted By Kemal Merah1:09:00 PM

26 July, 2011

Senyum Perlu Ikhlas

Filled under:

Asalamualaikum, teringat zaman-zaman dulu waktu dizaman persekolahan,tersenyum-senyum aku bila dikenangkan. aku rasa zaman terbaik pada aku adalah zaman sekolah. memang best lah pergi sekolah. macam-macam hal pada waktu tu yang mewarnai zaman tu. walaupun bukan dalam di kalangan pelajar yang cerdik atau  yang terbaik, tapi aku still enjoy. Rugi la kalau budak zaman sekarang tak manfaat kan zaman sekolah diaorang. rugi weh.....rugi.!!

Mak aku cakap, "bio blaja tak pandai, tapi mesti mau pergi skolah,mau nak blajo"
Abah pulak cakap "Abah nak kau blajo"(abah jenis x banyak cakap,tapi aku paham)


kata kata tu la yang membuatkan aku menyambung pelajaran dan berterusan membelajarkan diri.huhu(ayat macam gampang).

walaupun susah macam mana pun, abah tetap cari duit

Posted By Kemal Merah3:01:00 PM

22 July, 2011

Tahukah anda otak burung unte lebih kecil dari mata nye.... - PANAS-


Tahukah hampa, masalah overheating ni merupakan masalah utama bila membeli laptop.  Sebab desktop mempunyai pengaliran udara yang lebih baik kerana saiz casing yang besar berbanding laptop yang mempunyai saiz yang kompak. Kalau awal-awal beli mungkin takdak masalah.  Tapi kalau dah bertahun mungkin masalah ni akan datang dan berupaya untuk menjahanamkan laptop yang disayangi.

Tanda-tanda laptop overheated:

  • Selalu shut down sendiri secara tiba-tiba.

  • Skrin laptop tiba-tiba freeze/hang dan berlaku banyak kali.

  • Bahagian bawah laptop berhampitan dengan kipas terlalu panas walaupun hanya Operating System (OS) sahaja yang berfungsi.  Tak bukak game pun.

Biasanya bila suhunya dah terlalu tinggi laptop akan off sendiri untuk mengelakkan kerosakan pada hardware.  Tapi kalau sistem ni tak berfungsi laptop anda akan menjadi seperti ini:

Posted By Kemal Merah7:34:00 PM

29 May, 2011

Tips - berjaga - jaga dengan Virus - Antivirus cap ayam

Kadang-kadang antivirus yang kita beli beratus-ratus tu, kita tak pasti pun sama ada antivirus yang kita install dalam pc or laptop tu berfungsi atau tak. main pakai install ja.. kan.kan. janji ada antivirus. dengan harapan antivirus tu menjaga laptop or pc hampa. sebenarnya, tak guna ada antivirus mahal-mahal kalau tak tahu nak kawal virus. jgn harapkan antivirus 100%.

tip yang pertama :

Posted By Kemal Merah3:03:00 AM