12 December, 2011

Trick : Lajukan Pc / Laptop (windows)

Filled under:

Salam, mesti hampa pernah mengalami pc atau laptop menjadi lambab dan berat bila banyak aplikasi dibuka pada waktu yang sama. Di sini ada cara nak lajukan sikit performance kelajuan pc atau laptop dengan disable beberapa service yang tidak diperlukan oleh sistem windows xp mahupun seven7.

hampa kena buat macam ni:

1.Klik kanan pada My Computer & Pilih Manage



2. Pada Computer Management(Local) lihat di sebelah kanan dan klik pada Services and Applications ; Services dan disable semua service di bawah dengan cara klik kanan ; Properties ; Pada Startup Type hampa pilih Disable.

3. Restart.






Services yang perlu disable:

window xp

  •     Alerter
  •     Application Layer Gateway Service
  •     Application Management
  •     Ati Hotkey Poller
  •     Automatic Updates
  •     Background Intelligent Transfer Service
  •     Clipbook
  •     Com+ Event System
  •     Com+ System Application
  •     Distributed Transaction Coordinator
  •     Error Reporting Service
  •     Fast User Switching Compatibility
  •     Help and Support
  •     Human Interface Device Access
  •     Imapi CD Burning Com Service
  •     Indexing Service
  •     Internet Connection Firewall (icf)/Internet Connecton Sharing(ics)
  •     Ipsec Services
  •     Logical Disk Manager
  •     Logical Disk Manager Administrative Service
  •     Messenger
  •     Ms Software Shadow Copy Provider
  •     Net Logon
  •     Netmeeting remote desktop sharing
  •     Network dde
  •     Network dde dsdm
  •     Nt lm Securtiy Support Provider
  •     Performance Logs and Alerts
  •     Portable Media Serial Number Service
  •     Qos rsvp
  •     Remote Desktop Help Sesson Manager
  •     Remote Registry
  •     Removable Storage
  •     Secondary Logon
  •     Security Accounts Manager
  •     Server
  •     Smart Card Helper
  •     Ssdp Discovery Service
  •     System Restore Service
  •     Task Scheduler
  •     Tcp/ip Netbios Helper
  •     Telnet
  •     Terminal Services
  •     Uninterruptible Power Supply
  •     Universal Plug and Play Device Host
  •     Upload Manager
  •     Video Proes
  •     Volume Shadow Copy
  •     Webclient
  •     Windows Time
  •     Wireless Zone Configuration
  •     Wmi Performance Adapter
  •     Workstation



window7 :

  •     Application Experience
  •     Computer Browser (If your computer is not connected to any network)
  •     Desktop Window Manager Session Manager (If you don't use Aero theme)
  •     Diagnostic Policy Service
  •     Distributed Link Tracking Client
  •     IP Helper
  •     Offline Files
  •     Portable Device Enumerator Service
  •     Print Spooler (If you don't have Printer)
  •     Protected Storage
  •     Remote Registry (Always disable it for Security purposes)
  •     Secondary Logon
  •     Security Center
  •     Server (If your computer is not connected to any network)
  •     Tablet PC Input Service
  •     TCP/IP NetBIOS Helper
  •     Themes ( If you use Windows Classic theme)
  •     Windows Error Reporting Service
  •     Windows Media Center Service Launcher
  •     Windows Search (If you don't use Windows Search feature frequently)
  •     Windows Time (If you don't want to update system tray clock time using Internet)




p/s:
kalau tak yakin, takut-takut, buat sistem restore dulu.
dan aku tak ada kena mengena dengan hampa. hehe
tapi memang terbukti berkesan.

5 Comments:

Aiman Khalid said...

caya la , aku baru je try buat tadi , ternyata menjadi , huhu , lappy aku nih tak macam dulu lagi , laju je . terima kaseh untuk tips ni . :)

anak pok zo said...

hooo..byk menda kena disable..malasnya.hahhaa

KertasWarnaMerah said...

meme lah....x pa..kita buat dia.

Umrah sabah said...

Terima kasih atas maklumat anda.. memang bagus membantu kami yg perlu kerja mau laju ni.. moga anda sentiasa success

SK KG BANDAR said...

Terbaik