10 July, 2012

Panduan Asas SEO - Meta Tag

Filled under:


Apa? Meta Tag? apa itu Meta Tag? Perlu ke Letak Meta Tag? Apa kesan nya jika kita letak Meta Tag?

Mungkin itu persoalan yang mungkin bermain di minda anda sekarang, untuk blogger yang sudah berpengalaman, Meta tag memang mungkin sudah tidak asing lagi bagi mereka. Namun untuk blogger yang baru saja berjinak jinak dengan dunia blogging mestinya tertanya tanya apa itu Meta Tag.

Secara umumnya Meta Tag ini boleh di ertikan satu kod yang mempunyai info terperinci mengenai blog anda yang diletakkan di HTML.

Meta Tag ini akan di letakkan di antara <head> dan </header>,

apabila pepijat google datang pada sesebuah laman web atau blog, pepijat google ini akan terus dapat maklumat terperinci tentang blog sebelum sempat sampai ke footer.

Contohnya macam dukun/bomoh la.. belum apa apa lagi dia dah tau apa tujuan kita padahal baru je sampai depan rumah dia.

Kesan Perubahan Apabila Mengunakan Meta Tag
Jikalau untuk blog blog yang mementingkan trafik original daripada google atau apa saja ejen carian yang ada di dunia maya ni, meta tag boleh membantu. Lihat gambar di bawah ini.


Sila klik Untuk Tumbesaran Sempurna

Contohnya macam gambar di atas, dengan keyword CSI Running man, Kertas Warna Merah mendapat tempat di muka hadapan Google, walaupun di baris yang ke 4 dan 5, ini memberi kemungkinan untuk pengunjung klik ke blog anda.

Cara Pasang Meta Tag



Ikut langkah-langkah ni:

Login akaun Blogger-->Design-->Edit Html
Cari kod " <head> "
Copy dan paste kod ini di bawah <head>

<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<title><data:blog.pageTitle/> | Tagline</title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> | Title</title>
</b:if>
<meta content='description' name='description'/>
<meta content='keywords' name='keywords'/>

 Gantikan tulisan yang berwarna merah itu dengan maklumat blog anda. dan save.

Tak salah untuk mencuba kan, semoga berjaya ^^

7 Comments:

ikaa said...

gud info,

kalau leh wt la byk ag psal seo ye merah :)

Ikhmal Malique said...

insyaAllah.. aku pun masih lagi belajar... ^^

babycomel said...

byk lg saya nk kena belajar ni, sbb byk sgt benda yg xtau.. terima kasih ye ;)

Ikhmal Malique said...

orait baby...sama sama kita belajar... ^^

ikaa said...

bby??

Ikhmal Malique said...

baby comel..la ika...

JunAina said...

Akak masih banyak perlu belajar tapi bila dah tua2 macam ni otak dah lambat pickup.