03 June, 2013

Cara Aktifkan Search Description di Blogspot

Filled under: ,

Cara Aktifkan Search Description di Blog Blogspot


Memandangkan aku ni jenis blogger nombor lima dalam 7 jenis ragam dalam blogger MALAYSIA aku akan cuba jawab sebaik mungkin pertanyaan yang singgah. Buat soalan yang belum terjawab tu, aku mohon bersabar sebab aku mencari timing yang sesuai untuk menjawab soalan. Sebab aku tak la pandai sangat. Shutdown laptop pun cari butang tak jumpa.

Cara aktifkan search description di blog blogspot | Dalam entri yang lepas lepas aku ada cerita mengenai kepentingan search description dalam menguatkan lagi entri daripada segi SEO. Rujuk entri ini Kepentingan Search Description.

Untuk pengetahuan anda, blog aku yang buruk ini tak adalah hebat dalam struktur optimasi SEO. H1 H2 semua tungging terbalik. Aku malas nak edit. sebab aku hingat bila dah pakai thesis ni tak payah nak edit edit dah. hehe. Jadi Search Description ini boleh membantu.


Untuk cara mengaktifkan search description di blog blogspot anda perlu.


Lihat di bahagian SETTINGS, 
dan pilih Search Preferences.
Cara aktifkan search description di blog blogspot














Scroll atas sket, anda akan lihat paparan Meta tags seperti gambar dibawah, Tekan Edit
Cara aktifkan search description di blog blogspot








Lepas tu tekan yes, dan masukan description mengenai blog anda. letak lah apa pun. Janji sesuai dengan blog anda. Yang aku tulis kat bawah tu hanyalah contoh Lepas tu save. Siap!

Cara aktifkan search description di blog blogspot











Lepas tu, lihat dibahagian post setting, dan fungsi search description sudah ada. kalau dah ada tu setiap kali buat entri jangan lupa masukan sedikit ayat mengenai entri yang anda tulis.
Cara aktifkan search description di blog blogspot



Begitulah ceritanya cara nak aktifkan Search Description di Blog Blogspot. Maaf la ye, aku tak pandai buat tutorial. selalu si ikaang ni yang buat tutorial, tapi sekarang dia dah busy study. So caca merba la skit.

Cara aktifkan search description di blog blogspot
Contoh Antara Entri yang Di umpan keyword di bahagian Search Description



0 Comments: