25 February, 2012

Cara Popularkan Blog

Filled under:

Alkisahnya, entry kali ni sepekej sekali dengan tip-tip nak naikkan traffic blog.

haha, jika kategori blog hampa sebagai 'peribadi', traffic mungkin sesuatu yang perkara yang tak penting bagi hampa.

tetapi, ada juga blog yang asalnya 'blog peribadi' tetapi tahap ke'popular'iti nya melebihi tahap blog 1 Malaysia, mahupun blog PM. even blog yuyu sekalipun. haha

dengan ke'popular'iti yang ada, mungkin mudah bagi mereka untuk menjana pendapatan sampingan dengan blog. Bila dah popular, traffic pun dah menegak, kalau letak offer iklan satu inci 10 ringgit pun mesti ada yang beli.

jadi macam mana nak popularkan blog anda.?

1. Blogwalking. ya, cara paling senang dan murah untuk blogger baru. tetapi memerlukan masa dan kesungguhan yang kuat.

2. Entry mestilah menarik. dan konsisten. ya, konsisten tu yang susah sikit tu. kadang-kadang berbulan bulan baru nak update blog.

3. Ping Blog hampa. sekarang ni banyak website-website yang meyediakan kemudahan contoh nya apesal.com, busuk.org dan lain. page facebook yang di khas kan untuk ping blog pun, dah banyak. hampa cuma cari je kat facebook.

4. Komen. yup. benda ni aku rasa penting. dengan komen, ataupun ulasan yang hampa catitkan kan di entry-entry bloggers lain. malah bloggers otai pun guna komen je untuk tinggalkan jejak, kenapa? mesti lah ada rahsia nya...hahahahah.

5. SEO. bagi yang pakar dengan dunia keyword mugkin mudah. tetapi bloggers picisan macam aku nih, masih lagi belajar seo. huhu

6. Jika anda cun, hensem, tak akan jadi masalah untuk popular.haha. just letak gambo muka hampa, dalam entry.kompom meletup. 

7. buat GA, ataupun Contest, lepas tu bagi la hadiah Laptop Alienware ke..Galaxy Tab ke..Tudung ada tanda tangan Yuna ke..

8. Youtube. jika hampa ada bakat, apa salah nya mengedikkan diri di youtube.buat vlog. sambil beryoutube, promote lah blog hampa.

9. Join Chat dekat Fibox.ws, takpun masa tengah chatting dekat yahoo massenger tu, promote link blog hampa.

10. Senang cerita hampa DOWNLOAD benda ni. ada 100 cara nak naikkan traffic blog. huhu

ada tips lain? sila komen...


16 Comments:

Nurul Farah Asyikin said...

i'm not pretty enough nk tarik pelanggan masuk blog..hahahaha

MiSz AzUmI said...

cecece farah..not pretty enough..but u cute enough...(n_n)~
erkk..betoi ke BI aq nih..hahaha

ikaa said...

waahhhh bgusnya tip2 dari merah
hahaha

Fredy Febriono said...

nak follow blog saye punye http://sebuah-ungkapan-hati.blogspot.com/ makasih...

Yumida said...

bro..bhgn follow site (followers) bro nyer blog ni xleh nk klik..harap maklum

Join TopSite List said...

great info! merah :) Satu lagi jgn lupa join top site..hehe..

Yatie Awang said...

eemmm...tips yg baik...tapi paling berkesan yg no 1 tu kan?...tapi blog akak tak mengharap sangat trafik...kalau ada yg sudi singgah dan baca serta tinggalkan komen Alhamdulillah

Spudin said...

muka den ni dah cukup hensem+cute da, tp kenapo den tok dapek jugak popular ni ..den nok meraso jd popular .. haha

KertasWarnaMerah said...

oh kalau yang tu, x dapek den nak nolong nya...hahaha

CikMunBlogger said...

nice tips . huhu . seo tuu pun mun tak paham :p
rupa ? huh ! apa lah lagi . nak blogging perlu rupa ke ? hehe

Ikhmal Malique said...

cuba tengok blogger2 popular, semua pakat tayang muka ensem lawa2. haha

Aril Impian said...

Aril Impian

info yang membantu

aida nabiha said...

tq for this wonderful entri..yea,i'll try to up my traffic

FiNa Woo said...

http://fitrahfatihah.blogspot.com/
Nie blog sy...tlg add...

JELITA said...

yuolss, ai tak popular pon ok je. Janji ai boleh buatkan perempuan kelihatan lebih cun jelita macam saya. Nak cantik? mestilah kan. Masyukk tau!

cakkuncak tinmilo said...

thnx for the info,nice..