17 June, 2011

Tips - Cara Cari Driver Komputer @ Laptop dengan Mudah (Step by Step)

Kadang-kadang untuk mencari Driver komputer atau laptop yang baru di format memang merenyahkan. Tambah-tambah Driver yang kita nak tu pelik-pelik dan susah nak cari. siap maki-maki google
lagi sebab cari tak jumpa. haha.. tu la..sapa tak suruh backup dulu driver tu.. tak apa lah, kali ni aku nak tunjuk cara mudah mencari driver komputer atau laptop. Kita guna laman web www.devid.info untuk mudahkan carian driver yang diperlukan. Hanya mengunakan Device Instance ID.


Langkah Pertama

masuk system properties                

Langkah Kedua

Pilih Hardware
 
Langkah Ketiga

Pilih Mana-mana driver yang hilang (yang berwarna kuning)

Langkah Empat

Klik kanan pada Driver yang diperlukan dan Klik Properties


Langkah Kelima

Pilih Detail pada tetingkap yang muncul dan copy ID Device tersebut.


Langkah keenam 

Layari laman web devid.info dan paste di ruangan yang berkenaan dan search. laman ni akan tolong hampa cari driver yang diperlukan.


Langkah Ketujuh

bila dah jumpa, Download lah driver yang diperlukan dengan senang hati.. ^^


p/s: Antara muka yang digunakan dalam demo ini adalah menggunakan OS XP. Windows 7 pun boleh jugak.

0 Comments: