10 June, 2011

Tips - Penjagaan Pencetak / Printer

Tips kali ni berkenaan dengan penjagaan printer : 

Pertama
Bersihkan printer:- Untuk memanjangkan hayat printer, rajin-rajinlah membersihkannya. Dan pastikan semasa membersihkan, Suis hendaklah di’OFF kan.

Kedua
Jangan rehatkan printer terlalu lama:-  Paling lama pun, printer hendaklah digunakan seminggu sekali, dan semua warna hitam putih/warna hendaklah digunakan. Ini bertujuan supaya ink tidak mengering di Head Printer.

Ketiga
Catridge
jangan kosong:- Apabila catridge  semakin kurang, isikanlah dengan segera. Kalau dah kosong nanti, catridge tersebut tidak boleh digunakan.

Keempat
OFFkan printer mengikut aturannya:- Maksudnya tutuplah printer dengar menekan butang tutup. Jangan terus menutup printer dengan meng’OFF’kan  plug.  Kalau selalu buat macam tu, alamatnya cepatlah hayat printer tu.

Kelima
Jangan diamalkan mencetak gambar pekat:-  maksudnya kurangkan mencetak gambar pekat seperti kotak hitam yang besar dan sebagainya.  Ini akan membebani kerja head printer seterusnya memendekkan hayatnya.

Keenam
Jangan mencetak dengan kertas yang rosak:- kerana kertas-kertas itu mudah tersangkut yang menyebabkan kertas jem. Cetaklah dengan menggunakan kertas Bersih.

Ketujuh
Jangan 'tembak' dakwat refil ikut suka. pastikan lubang-lubang warna di catridge dahulu sebelum 'tembak'.

0 Comments: