01 August, 2013

7 Tips SEO untuk Blogger Baru

Filled under:

Tips Mudah SEO untuk Blogger Baru

Sebelum itu aku ingatkan, aku ini bukanlah pakar dalam bidang SEO. Tapi tahu la sikit-sikit tentang teknik cara nak dapatkan Trafik FREE melalui SEO. Oleh itu ini ada tips basic yang tak seberapa oleh aku untuk di kongsikan kepada anda semua. Carta carta bawah ni bukan niat nak menunjuk..sekadar nak habaq expirement seo menjadi. kalau anda ada tips tips yang nak di kongsikan boleh komen kat bawah entri ini.. ^^

seo, tips

seo, tips

seo, tips

Traffic yang tak sebeberapa yang di perolehi dari teknik SEO

Submit Blog di Google.com dan lain-lain.

sebelum apa apa pun anda perlulah daftar blog anda di Google atau di mana saja enjin carian yang ada di dunia nih. Google



Pasang Meta Tag

ini adalah suatu cara yang boleh anda buat. Meta Tag itu ialah satu script code yang mempunyai maklumat ringkas tentang blog anda. Descrption yang tepat akan memudahkan pepijat Google untuk Crawler blog anda. Untuk memahami dan pasang Meta Tag boleh rujuk entri ini. Cara Pasang Meta Tag.



'Rename' gambar sebelum di upload kedalam posting

ini juga adalah satu teknik yang amat berkesan. Jika anda ingin memasukan gambar kedalam post entry anda, jangan lupa untuk "rename" semula nama gambar yang ada save dengan kata kunci yang bersesuaian dengan content post anda. Link : Cara SEO dengan Gambar



Jangan abaikan 'Search Description'

Perasan tak di tepi sebelah kanan di bahagian Post Settings ? jangan abaikan ia, isi lah ayat apa pun di dalam itu, dan seelok eloknya ringkas dan padat mengenai entry yang anda tulis. Sedikit sebanyak ianya dapat menguatkan lagi isi entry anda bila di google. LINK : Manfaat Search Description



Letak Gadjet Blog Archive 

Ini adalah satu cara internal links. crawler google akan lebih mudah untuk crawls artikel artikel anda yang lama.



Berjinak jinak dengan Keyword

Bermainlah dengan Keyword atau kata kunci di dalam setiap entry anda. Keyword yang kuat dan tanpa persaingan akan membuatkan Blog anda berada di paparan utama google.com. Cara bermain nya mudah sahaja, anda hanya perlu ; 'Blod' Italic 'underline' perkataan yang anda rasa boleh di jadikan kata kunci.



Ping Blog anda.

Submit lah blog anda di laman ping yang terkenal seperti Apesal.com, Pingler,dan macam macam lagi.
Sebenarnya banyak lagi tips seo yang boleh anda pelajari.hanya perlu google saja. ini hanya sebahagian teknik seo untuk blogger baru boleh praktikan. Sangat mudah dan senang.

11 Comments:

ikaa said...

tq abg merah sbb sudi ajaq pasal seo nie... :)

Eca Dwinky Asha said...

good info ne akmal :)

Nick said...

good tips!

Farhan Syah said...

Maklumat yang bermanfaat .. :)

syiela said...

thanks atas info :)

Ikhmal said...

terima kasih kembali..^^ semoga bermanfaat.

izwan said...

tq atas infonye..

AbgferOz said...

heee.. info tepat nie.. blogger2 sila ambil utk dipraktikkan :)

EPIK said...

thank you atas info ni. :)

[Gadget & Aksesori Steampunk Yang Cool]

KiD said...

Canggih... Keep it up!

Mila Ahmad said...

tq for the sharing info :)