22 June, 2012

Cara Dapatkan Semula File yang Terdelete atau Hilang

Filled under:

Pergi ke pekan membeli tudung,
  Tudung dipakai merah pekat,
Apa gunanya maju beruntung,
Kalau tak mahu bayar zakat.

Asalamualaikum, Pernah tak anda tiba tiba terdelete satu file yang amat penting contohnya assignment yang nak kena hantar pada esok pagi?

Pernah tak file MP3 atau Movie anda tiba tiba hilang akibat di delete oleh virus yang durjana?

Baiklah, kali ni aku nak kongsikan satu tools yang boleh kita gunakan untuk dapatkan balik file atau folder yang kita terdelete secara sengaja atau tak sengaja, iaitu WinUtilities Undelete.

Sebenarnya banyak lagi tool tool yang boleh kita gunakan untuk recover data contohnya recuva, tetapi kebanyakannya memerlukan pembelian dahulu sebelum kita boleh recover balik data tu, jadi cadangan aku, gunalah WinUtilities Undelete. 

Jika ditanya mengenai keberkesanannya, aku dah cuba mengunakan WinUtilities Undelete ni untuk mendapatkan balik Movie Gerimis mengandung Mengundang yang aku terdelete secara 

Permanently Delete (shift-Del).


Screen shoot WinUtilities Undelete

4 Comments:

wa_syukran said...

perisian recuva tak perlu beli...ia perisiaan percuma je...kalau berbayar....download trial yer...dan crack yer....baru jadi original...hhehe

Ikhmal Malique said...

yup, tu pun kalau yang pandai cari crack le.. huhu ^^

ikaa said...

uishhh dasyat blog nie, siap berpantun lagi, akmal cmne nk download templete erkk... nk tukar templete baru lak nie, tp xtw nk wat :(

Ikhmal Malique said...

haha.berpantun plak la sekali sekala. erkk. download template. boleh try pilih kat sini. btemplate.com