16 May, 2013

Penerangan Ringkas Apa Itu Hadis Qudsi

Filled under: ,

Lupakan entri mengenai lysaa faizureen tersumbat hidung. Entri tu sebenarnya entri merapu. Untuk pengetahuan anda (ceh tak tanya pun...) aku ni nakal sikit. Bukan nak meraih populariti, tapi saja syok syok. haha.

Ini ada sedikit perkongsian mengenai apa itu hadis qudsi. Saja la nak bagi ada sekurang kurangnya dalam blog ini ada entri yang bermanfaat untuk umat islam. Ayik Asyik entri merapu ja.

Baik lah kita fokus pada tajuk utama.

hadis qudsi
Apa itu Hadis Qudsi

 

Apa itu Hadis Qudsi ?


Dalam kitab-kitab hadith didapati hadith Qudsi. Ulama' hadith mengatakan bahawa hadith Qudsi itu: ialah perkataan Nabi saw yang disebut dengan mengatakan Allah bertitah , disandarkan perkataan itu kepada Allah dan diriwayatkan daripadanya.


Kesimpulannya Hadith Qudsi: ialah titah Allah yang disampaikan kepada Nabi saw di dalam mimpi atau dengan jalan ilham, lalu Nabi saw menerangkan apa yang disampaikan itu kepada umatnya dengan ibarat atau  susunan perkataannya sendiri serta menyandarkan kepada Allah; sedang hadith-hadith yang lain tidak demikian itu. Hadith Qudsi itu dinamakan juga Hadith Ilahi atau Hadith Rabbani.
0 Comments: