13 May, 2013

Tema Hari Guru 2013 | Guru Malaysia : 1Aspirasi, 1Agenda

Filled under:

Guru Malaysia : 1Aspirasi , 1Agenda


Sekilas petikan daripada portal rasmi KPM mengenai huraiaan tema hari guru 2013, 
Guru Malaysia : 1Aspirasi 1 Agenda.


 GURU MALAYSIA : 1ASPIRASI, 1AGENDA

HURAIAN 1ASPIRASI:

Semua Guru Malaysia mempunyai satu aspirasi untuk membangunkan sistem pendidikan berkualiti bertaraf dunia seperti yang dihasratkan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025.
Adalah menjadi tanggungjawab semua guru ke arah melahirkan murid yang mempunyai enam aspirasi iaitu berpengetahuan,kemahiran berfikir, kemahiran memimpin, kemahiran dwibahasa, beretika dan kerohanian serta beridentiti nasional.

1ASPIRASI juga diterjemahkan kepada cita-cita murni PPPM 2013-2025 iaitu ke arah sistem pendidikan negara yang memastikan akses kepada kejayaan, kualiti standard antarabangsa yang tinggi, ekuiti untuk semua murid, memupuk perpaduan dalam kalangan murid dan pelaksanaan berkecekapan tinggi.

HURAIAN 1AGENDA:

Semua Guru Malaysia berpegang kepada satu agenda iaitu memastikan kejayaan PPPM 2013-2025.  Guru perlu berpegang teguh kepada etika profesion keguruan yang mempunyai satu agenda atau tugas utama iaitu melahirkan murid seimbang berdasarkan Falsafah Pendidikan Negara.


Walaupun hari ni baru 13 mei, tak ada salahnya aku nak wish awal sikit.hehe. Jadi dengan itu aku nak ambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat hari guru kepada seluruh guru guru yang ada di malaysia.

Dan juga guru di SKBaling, SKArau, SMKBaling, SMKAmanJaya, Terima kasih kerana mendidik aku ni.TERIMA KASIH CIKGU!

Gambar : Cikgu favorite masa sekolah. En Samsudin Musa SMK Aman Jaya Sungai Petani dengan mad adam.

0 Comments: