28 March, 2012

Sedikit Panduan Untuk Blogger Baru dan Lama

Filled under:

Tamat lah sudah Segmen : Kongsi Ilmu Blogging, Alhamdulilah, ada juga sambutan walaupun kureng.. almaklumlah..segmen cengginih kurang sikit orang nak join. atau aku je kurang promosi?

Berikut adalah Nasihat , Tips, Tutorial yang boleh anda terjah. sesuai untuk Blogger baru dan Blogger lama tua  Jom kita tinjau apa perkongsian yang kita dapat melalui blogger berikut..


Sila Klik Entry Penuh Disini Untuk  Mengetahui Lebih Lanjut


Cik Banu Berkata - "Sekadar boleh bagi nasihat dri pengalaman saya sepanjang berblogging nih..yela ikutkan Blog nih dah wujud dua tahun lebih kan..apa yg penting dalam berblogging ni kena sentiasa bersabar..x boleh cepat putus asa kalau follower x brp ramai ke apa ke..teruskan berblogging..insyaallah follower tuh akan datang sikit demi sikit dan...."  Entry Penuh Disini


Detektif Niqi Berkata - "niqi mahu beritahu kepada blogger islam janganlah kita meng'upload' gambar kita @ gambar makwe kita yang tak menutup aurat....nanti dapat apa??..dapat dosa...siapa yang berdosa??kitalah sapa lagi...so lu pikirlah sendiri...." Entry Penuh Disini


Cik Ikaa Berkata - "Kenapa blog korang LOADING LAMA?? Ade sesetengah rakan blogger yang suke letak gambar di sidebar kan? bley je letak TAPI pastikan code yang korang dapat tue bukan dari photobucket sebab...." Entry Penuh Disini

Arra Ahmad Berkata - "nak join segmen kertas merah..bukan sebab aku dah pandai.tapi dia kata berkongsi..so,tak elok kedekut kan? hehe ,,ni link entri ilmu..jom tengok.." Entry Penuh Disini

Dakwat Hitam Berkata Berkata - "Tajuk Post Yang Menarik - Dah tentu setiap pengunjung yang mengunjungi blog kita terlebih dahulu akan baca tajuk entry. Rasanya entry jenis gosip buat orang tertarik nak membaca. Contohnya: Najib Kahwin Lagi atau Najib Ceraikan Rosmah. (KAH KAH KAH!!!).." Entry Penuh Disini

Farah syg Kemal Berkata - "kita hanya perlu berikan apa saja yang kita tahu bab blogging ni . seperti tutorial , tips or ape saja info sal blog .so farah just guna entry yang farah pernah buat dulu . sal blog jugak . sejadar tips biasa dan simple je . hehe . nah baca laa ENTRY NI..." Entry Penuh Disini

Liniey Nor Berkata - "So,Liniey nak kongsikan bagaimana cara korang nak promote blog korang or entry korang..Kat bawah adalah antara fb group yg boleh korang promote blog or entry korang..." Entry Penuh Disini

Solehah Shamsuddin Berkata - "RAHSIA SAYA MENARIK MINAT ORANG LAIN DATANG KE BLOG SAYA.." Entry Penuh Disini

Ummi Najwa Berkata- "Umi nak sentuh ttg Word Verification dkat post comment..Bukan umi x suka...tp...mmg x sukaa..yang dok lagut baca entry ni jgn tersedak melo lakk..jgn terasa sebab entry nie tidak ditujukan kepada sesiapa.." Entry Penuh Disini

Syaisya Berkata - "Etika berblogging juga perlulah dipatuhi. Yang ni rasanya ramai je yang langgar. Bila ditegur, jawapan ni lah yang paling glamour “suka hati aku lah aku nak buat apa. blog aku”. Hehe.. ok, aku memang takdenya nak tegur..:" Entry Penuh Disini

Done. Menarikkan, jangan lupa terjah blog diorang!



p/s: 
Sengaja aku tag blogger otai.nak tau sapa, leh la jenguk entry  segmen tuh.. haha. nasib baik aku tak tag  ben ashaari yang taff tuh. 

Tujuan nye nak test.apapun dan imun positif masih lagi menebal dalam diri aku nih, diorang kan blogger otai.. mana ada masa nak layan join. beribu2 peminat diorang. memang logik la kalau tak sempat nak layan. haha

ikhsan : https://www.facebook.com/pages/tangan-didada-mata-keatas/204842966207400





9 Comments:

Nurul Farah Asyikin said...

lohhh sayang..umum ni..malu laa..haha <3

MiSz AzUmI said...

erkk...ummi najwa? (mata ke ats,tgan ke dagu)
farah syg kemal???
wekkkk..tong smpah mna??
ohokkkkkk..hokkk...(smbel geleng2 pala)
blog da perfect dh..tong smpah ja xdak..

KertasWarnaMerah said...

haha umi, geget idung kang..

Nurul Farah Asyikin said...

hahahaha..umi jeless letueeeee :)

DRceria said...

nice info.. mcm2 ilmu leh dapat... :)

Solehah Shamsuddin said...

Alamak blog sampah mane?dy kate nak join.xsempat letewww hahahaha anyways,tq Merah utk promote ni.Suka 10000000000000000000000000000 kali

DakwatHitam said...

U BEST BRO~

Sya Isya said...

terima kasih kerana terima penyertaan last minit sya :-) ada kelapangan nanti nak terjah setiap entri

❤farahin izzati❤ said...

tangan ke bahu, mata ke atas ==v hahahaha