16 March, 2012

Tips Blogging - Menulis entry / post dengan berkesan

Filled under:


Asalamulaikum, sihat? kalau sihat alhamdulilah..kalau sakit pun alhamdulilah. Kan Sakit itu nikmat, Sihat tu Mahal..hari ni aku nak kongsikan, tips dalam penulisan blog. aku bukan nya teror sangat dalam bidang-bidang tips-tips nih, tapi apa salahnya kalau kita nak berkongsi ilmu kan. sama-sama kita belajar. cekidaut..(ala ala iklan lisa suriani)

1. Entry Plastik

Pernah tak, anda 'copy', sesuatu maklumat berbentuk teks dari blog atau sesuatu website dan anda terus 'paste' untuk dijadikan post, atau entry .? bila post itu di 'publish, teks yang hampa 'copy' tu akan meninggalkan kesan 'kantoi', yakni ada bekas-bekas warna di teks tu.haha

Kesan tu akan menjejaskan keharmonian penjiwaan blog kita kan (haha), so apa perlu di buat? caranya begini..

jika anda nak 'copy' sesuatu dan mahu di pastekan di blog anda, seeloknya pastekan dulu teks yang anda 'copy' tu di dalam Notepad. lepas tu 'copy' balik teks yang ada dalam notepad tu dan baru pastekan di post compose anda.

dengan cara ini, barulah teks yang kita paste tu mengikut style blog kita. so, tak ada lah tulisan besar kecik..besar kecik..ada bekas warna putih kat belakang teks tu..

p/s: dah copy tu..jangan lupa pulak backlink kan balik blog yang anda copy.

2.Menulis karangan / post yang panjang.

hmm...ini satu jugak masalah bagi semua blogger termasuklah aku. pelbagai cerita nak disampaikan, tulis punya tulis, dah jadi entry karangan SPM.
ok, back tu basic, dulu kan cikgu pernah ajar kita buat karangan kan. kenapa tidak diaplikasikan masa kita nak menulis entry, post di blog. salah satunya buat perenggan.

buat perenggan. jangan tulis panjang terus, sekurang-kurangnya buatlah perenggan. baru lah tak pening orang lain baca blog kita. errrr..hampa pening dak baca blog aku?

3.Letak Gambar biar berpada-pada.

ada sesetengah blogger yang suka post gambar-gambar yang menarik untuk di kongsikan, contoh nya gambar bercuti ka..kalau ada 100 gambar, 100 gambar dia letak dalam blog tu. jika blog anda berjenis 'peribadi' seeloknya hampa buat scroll box pada gambar tu. contoh macam entry Mak Mudim nih.

4.Letak Read More pada posting.

benda ni bagi aku penting jugak. salah satu cara nak bagi blog kita cepat loading ialah kita hidekan setengah post kita. taklah entry kita yang panjang berjela tu, berjela-jela di muka hadapan blog kita. 
rasanya dekat google dah belambak lambak tutorial., hampa godek2 jah.

ok.. tu je lah sedikit perkongsian nak disampaikan. aku pun bukan perfect sangat, kadang kadang aku jugak buat salah. jadi, sama sama kita belajar ye..salam..

Perlukan tutorial blog? masuk dalam BAKUL nih. Tutorial Blog Ohsem..

22 Comments:

Yatie Awang said...

betul betul betul...tapi kalau copy jangan lupa bagi backlink kan?

KertasWarnaMerah said...

Yup..jgn lupa bg penghargaan,sekurang kurangnya buat backlink.

ikaa said...

tu diaaa...bila cikgu merah mula mengajar....:)

merah bg laa tip2 nk tulis blog yg menarik nie..

KertasWarnaMerah said...

nak bagi macam mana ikaa..blog sendiri pun tak menarik..hhehe.

ikaa said...

lorrrr xmenarik ag k nie?? patut laa xtertarik pn nk msuk..hahaha....alaa buat je laa nnt leh sme2 kita perbaiki bru +++ menarik ..ye x??

KertasWarnaMerah said...

tgk, haha..kau sendiri kata tak tertarik nak masuk..huhu..

cweet pinky said...

tajuk tuh kena menarik gak , bawu bile owg lalu kat dashboard tuh , terus klik , hehehe ~

then jgn adew word verification , kiki ~ cgt mnjengkelkan lagik2 owg cm CP nih , memg sukerr mngomen , hehehe ~

KertasWarnaMerah said...

huhu cp..word verification tu yang renyah sikit nak isi. tambah2 silap plak, nak teka teka bagai..haha

ikaa said...

lau xtertarik pun aq nk msuk gak...apa kau kisah..wekkk!!
hahahaha

KertasWarnaMerah said...

eleh ikaa......haha...cekup dengan bakul ni kang..haha

DakwatHitam said...

bila merah berbicara....kemas, power, hangat, meletup kau memang debooommm...

KertasWarnaMerah said...

erkk...dakwat..aku ikut kemas macam kau..hehe..

Yumida said...

point per-1 tu kengkdg kantoi gak even dh di edit ke word. point ke-2 tu yg x tahan...berpinar2 mata nengok. point ke-3 n ke-4 tu..kira ok la..klo diorg letak byk2 n panjang2 sampai bawah kaki...layann jer

KertasWarnaMerah said...

Word tak berkesan.pakai notepad,mesti berkesan.haha.palagiat.. Pala giat.

Spudin said...

wow..nice ni ...take note ..hehe

Nath said...

some people more pro, watermark other people's picture

KertasWarnaMerah said...

Nath: sekeh ja dak tu..haha

sabree hussin said...

oo ter'pening' sekejap dengan tips pertama..

hampa = kecewa?

oo aku tersalah paham rupenye

KertasWarnaMerah said...

hahah...sabree..hampa = hang = kau = korang = lu = awak = saudara =saudari

ikaa said...

merahhhhhhhhhh!! awat ssh sgt nk scroll nie..natang pa kaler black sblh tue

Ikhmal Malique said...

hoho.. mouse tak ada roller ke?

ikaa said...

owg dh PR 1 laaa...agak2 bila nk nek PR 2 erkk hehe