04 March, 2012

3 Pelayar Web Terbaik

Filled under:

asalamualaikum.
tahukah hampa apa itu pelayar web / web browser.?

"ceh kemal... soalan senang macam ni pun tanya ka.." kata cicak

alah..biarlah..saja ja aku nak 'refresh' balik otak aku nih, disamping berkongsi ilmu.. bukan macam kau cicak, tak habis habis nak kondem aku. bluwekkk...



lupakan cicak, secara umum, ramai yang dah tahu apa itu pelayar web, atau 'web browser' kan.

Secara ringkasnya web browser adalah satu aplikasi atau 'sofware' yang di wujudkan untuk menterjemah data dari WWW mahupun web server kepada bentuk laman web, video, image dan lain-lain.

 kalau tak ada web browser, tak boleh la hampa nak baca blog aku yang paling kelas dan meletop ni..muahaha. (tangan di dada, mata tgk atas)

kali ni, aku nak kongsi, 3 web browser yang terbaik SELAIN GOOGLE CHROME, MAZOLLA MOZILLA, dan INTERNET EXPLORER dan mungkin hampa tak pernah tahu pun wujudnya web browser cap ayam dibawah.


1. Maxthon
pelayar web ini berbasickan ciri ciri Internet Explorer, tetapi di 'sempurnakan' dengan ciri -ciri tambahan yang mengagumkan. walaupun Maxthon kureng popular dikalangan kita, tetapi di china, web broser inilah yang paling popular dan di gemari. 
Download sini kalau nak cuba  http://www.maxthon.com/

2. RockMelt
RockMelt juga salah satu browser yang boleh tahan jugak popularnya. Jika hampa 'kaki' Facebook, twitter, RockMelt adalah yang paling sesuai untuk hampa. kalau tak percaya, cuba download dan guna sendiri. memang mantop. sebenarnya, RockMelt dibagunkan dengan berbasic kan Chorme. dan tidak hiranlah web browser ini laju macam chrome. 
Download Sini http://www.rockmelt.com/


3. Comodo Dragon
Jika hampa mementingkan security dan keselamatan dalam melayari internet. hampa boleh beralih kepada Comodo Dragon ni. Comodo juga berkerjasama dengan chromium  Technology, dan sebab tu lah hampa rasa seakan akan mengunakan google chrome bila mengunakan nya. Comodo Dragon juga mempunyai tahap keselamatan yang tinggi di antara browser-browser yang lain. (patut aku la tgk si Hafis Programmer guna browser cap Comodo dragon nih..)
Download sini http://www.comodo.com

Yang 3 di atas ni ikut pendapat aku la yang terbaik. Mungkin pendapat aku dengan hampa berbeza. Sebenarnya banyak lagi browser yang power power macam Opera, Safari dan lain lain lagi. so, Tepuk Dahi, Tanya Sendiri nak guna yang mana. hehe..





10 Comments:

MiSz AzUmI said...

hahahaha
ngek btol la..
mazolla lak dh..
<---pakai mazolla :P

DakwatHitam said...

woaaaa...try comodo dragon skali~

Nurul Farah Asyikin said...

<--- xtau ape2..pakai chrome je..internet explorer macam siput nye lembab..haha

Alan Emkay said...

good info merah..abg selain chrome & mozilla ada guna thunderbird (adik beradik mozilla) best jgk.. :)

Alan Emkay said...

ehh sori..bukan thunderbird daa..
CometBird baru betul..

KertasWarnaMerah said...

haha alan, tu pun menarik jugak tuh.
dakwat, try jgn tak try..
umi, ingatkan dah nak raya...
miho, try dulu, baru tahu...

hazaika said...

cak..cak..cak..betul kata cicak...

Cikgu Ma said...

setakat ni guna mozila ja...chrome hampeh...selow siput...explorer lagi la...

beckhrooy said...

Cuma gna ini crome je

Yatie Awang said...

akak memang tak pernah tahu pun kewujudan M, R, C tu...yg tahu cuma yg tiga tu je..