23 March, 2012

Tips Asas Penyelesaian Masalah Komputer / Laptop : Siri 1

Filled under:

Asalamualaikum, Tips yang aku nak kongsikan kali ini adalah berdasarkan pengalaman aku dalam bidang membaik pulih komputer atau laptop. maka, segala tips-tips yang tidak diterima akal tetapi berjaya, aku memohon sepuluh jari tanda minta maaf. hehe,
Zaman yang semakin maju nih, penggunaan komputer dan laptop adalah semakin boleh dikatakan amat penting. di sebalik kecanggihan era pasca merdeka ini, kita mesti tidak lari dalam masalah yang berkaitan komputer bukan.

Contohnya, komputer tak boleh boot lah..screen tak boleh bukak lah. wifi tak detect lah, Virus dan macam-macam lagi masalah.

Kita yang kurang sedikit tentang ilmu mengenai komputer ini, seturusnya akan mencari kedai-kedai yang menawarkan perkhidmatan membaiki komputer.

walaupun masalah yang kecil, kita masih bergantung harap kepada kedai tu untuk membaikpulih komputer kita. Jadi macam mana nak solve sendiri tanpa memerlukan skill seorang jurutera komputer?

Tips 1
: Jangan Gelabah
Jika tetiba komputer atau laptop mengalami masalah, seperti contoh komputer tiba-tiba shutdown ka.. jangan panik, dan pastikan hangpa belagak cool.

Tips 2 : Periksa Punca
bagaimana nak memeriksa punca masalah dari komputer? bagi yang beginner macam aku nih, aku rasa macam ni caranya.

  • Buat Safemode. Kita biarkan Windows running Program yang penting penting saja. dan jika masalah seperti contoh, komputer tetiba shutdown masih lagi berlaku walaupun di safemode kan, itu kemungkinan besar ada masalah kepada hardware. contoh, kepanasan cpu terlampau.

  • Jika masalah berkaitan Sofware, kemungkinan besar, semasa windows dalam keadaan safemode, komputer hangpa akan beroperasi seperti biasa tanpa masalah. dan bila dah syak ada masalah dalam sofware, segera uninstall sofware yang di syaki itu. (paham dak?? haha)

Tips 3 : Backup data.
kadang kadang kita tak sempat pun nak backup data yang penting dalam pendrive atau external harddisk. tapi ini ada satu cara yang boleh hangpa amalkan.

  • Dimana hangpa simpan data? di dekstop.? di my document? Disini aku mencadangkan, data -data yang penting seeloknya disimpan didalam partition yang tidak di isi dengan Windows, seperti D: E:  dan seterusnya. 

  • Jika berlaku sesuatu masalah yang memaksa komputer hangpa perlu di Format, hangpa boleh format partion yang diisi dengan windows sahaja, seperti C: tanpa menganggu partition D: atau E;

Tips 4 : Cara nak Backup data bagi Komputer yang Tak boleh nak Boot / Tak boleh nak buka Bersambung...  Siri 2

situasi A : Alamak..bersambung pulak...
situasi B : Woi..Woi..sapa kaleh channel ni woi!!


10 Comments:

ikaa said...

xptut xkelih...dk wat entry upanya..sehari bp entry hah merah?? hahaha

W.N.G said...

haha rajin tol merah update entri:)) tapi xpe ayat merah tak kering gusi gelak:)

MiSz AzUmI said...

adoii..sapa dok kalih cenel laen lak niee..dok syok tonton smbel mkn pop corn,juadah sgala..continue lak dh..eshh

Anonymous said...

baguih rr info nie keep it up

KertasWarnaMerah said...

Nasib baiklah sesuai untuk di tonton semua lapisan masyarakat.huhu.. Kalau bagus,kita tggu part 2 ya.. Terima kasih!

KertasWarnaMerah said...

Umi: farah kot yang tukar channel..huhu

ikaa said...

merahhhhhhhhhhhhhhhhh

Yumida said...

bile berdepan situasi cmni..panik dtg menyerang...sape x sayang baby manje ni wei...so..anta kt kedai la jwpn nya

Solehah Shamsuddin said...

da plak sambung2 cte ye merah.hahaha

sha my heart said...

good info..
nak terjah part 2 plak