29 October, 2012

Halloween dan Umat Islam

Filled under:

Adakah umat Islam meraikan Halloween? Bagaimana Halloween dianggap dalam Islam? Untuk membuat keputusan yang termaklum, kita perlu untuk memahami sejarah dan tradisi perayaan ini.

Sejarah Halloween

Halloween berasal sebagai Hawa Samhain (Eve of Samhain) , sambutan yang menandakan permulaan musim sejuk dan hari pertama Tahun Baru di kalangan pagan purba Kepulauan British. Pada waktu itu, mereka telah percaya bahawa kuasa-kuasa ghaib akan berkumpul, dan halangan diantara dunia ghaib dan manusia telah dipecahkan.

Mereka juga percaya bahawa roh dari dunia lain (seperti roh-roh orang mati) datang untuk melawat bumi pada masa tu. Pada masa tu mereka juga menyambut perayaan untuk dewa matahari dan raja (δΈ») (Tuhan) yang mati.

Meraka mendakwa dewa matahari akan membantu mereka apabila tiba musim sejuk. Oleh itu pada zaman purba, orang pagan akan membuat korban binatang dan tanaman untuk menggembirakan dewa.

Mereka juga percaya bahawa pada 31 Oktober raja raja atau dewa yang telah mati akan berkumpul juga semua roh-roh orang-orang yang telah meninggal dunia pada tahun itu.

Jadi benarkah Hollowen Haram dalam Islam?  Nantikan ulasan dalam Part 2. Aku nak g makan jap ^^

Part 3 (Upcoming )


0 Comments: