05 October, 2012

Cara kesan dan Buang Malware di Blog Members

Filled under:

Asalamualaikum..
 Entry lepas aku ada tunjukkan cara cara mengesan blog dijangkiti virus atau malware. Dan ada respon dari cik Farisya dan en. Muhazadin.


Untuk blog farisha, blog anda di detect sebagai <suspicious> kerana dalam blog anda terdapat 2 hidden link. Hasil dari result ianya menunjukan dari widget cbox anda. umum semua kita ketahui cbox mengunakan script IFRAME so, farisha x payah la risau, blog anda <suspicious> kerana adanya script IFrame tu, bukan nya malware.

Untuk blog Engku Muzahadin pulak. Blog anda terdapat 3 suspicious inline script. dan 2 Hidden link.
ini bermakna blog tuan mybe menggandungi malware. maknanya tuan kena cari 3 script yang mungkin membawa malware. Jika tuan scroll ke bawah skit, ada laporan tentang script tu.


berpandukan dari script yang dia bagi tu, boleh la tuan cari dan buang script berkenaan. kat mana nak cari? cari kat Edit HTML. mana la tau kan kot kot datang nya dari widget yang entah dari mana yang tuan ambil dan pasang. masa ni lah tuan nak tunjuk skill coding tuan. hehe..

baiklah, tu la sedikit hint sikit macam mana nak buang malware dalam blog. sebenarnya benda ni subjektif. ada pelbagai macam script dan cara nak buat dia. lagi satu, aku ni bukan pandai sangat pun nak buat tutorial. so kalau ada yang tak paham tu maafkan lah ye, nanti aku suruh bibik nur ikaa buat tutorial pasal cara buang malware dalam blog. ok..^^

 

6 Comments:

ikaa said...

erkkkk malware pun xtw nk wt tuto lak adesss

Engku Muzahadin said...

Thanks banyak2 terangkan. Tapi setakat ni tak jumpa la plak ketiga2 script yg suspicious inline tu wlpun Dah search guna ctrl F.Huhu.

Ikhmal Malique said...

rasanya bro, mybe dari entry kau kot. mungkin ada image yang dari blog yng kena jangkitan.

Azriff Aziz said...

huhhh..malware pulak..bahaya jugak blog ni. ada attacking gitu. bagus entri ni. nice

norazis said...

yelah, info baru ni..patut ambil tau..tolong KN ikhmal..

Ayu said...

ooo, camtu ekk.. Ayu punya result '2 hidden', dua-dua dari cbox...