02 October, 2012

Cara Mengesan Malware atau Virus di Blog Anda

Filled under:

Asalamualikom!,
kom apa, kombat, bat apa batman, man apa mentol tol, tol apa tolak, lak apa, laksa, sa apa, satu, tu apa tunang, nangka apa, nangka, ka apa, kayu, yu apa, yu bodo.

hehe. abaikan lagu retro klasik di atas, Pernah tak blog anda mengalami jangkitan selsema malware.?
blog kertas warna merah ini juga pernah terkena jangkitan selsema malware. punca nya ialah daripada gambar yang di upload ke dalam entry tu dari laman web yang berpenyakit.

Jadi macam mana nak pastikan blog anda itu suci daripada jangkitan malware ataupun virus.?

sebenarnya kita boleh kesan andai kata blog kita terkena malware atau virus dengan mengunakan online scanner.

berikut adalah laman yang boleh anda gunakan untuk mengenalpasti virus atau malware di dalam blog anda.

http://www.urlvoid.com - Untuk mengesan VIRUS

http://www.unmaskparasites.com - Untuk Mengesan MALWARE

Google Webmaster - ada tool untuk scan malware

Apa yang harus di buat jika Di JANGKITI

Selalunya apa yang anda perlu lakukan ialah mencari punca di mana terletaknya link yang mempunyai malware tu. adakah ianya di script widget atau html blog anda.

Selepas anda scan mengunakan laman di atas, ianya akan menunjukkan entry atau script yang di jangkiti <INFECTED> 

dengan berpandukan result yang dikeluarkan tu, tunggu apa lagi! cepat cepat la buang entry atau delete script yang mengandungi malware.!



sekian....

6 Comments:

DAIRI FARISHA said...

dah scan yang 1st ok..xde virus..tapi bila scan guna 2nd, cm ni result die : This page seems to be ...cam ne???

Engku Muzahadin said...

Sama la yg first ckp clean, yg second ckp seems to be..jadi mcm mana nak selesaikan?

Ayu said...

minggu ni ada dapat email dari google tak silap, katanya ada melware.. tapi tak paham... ni dah baca kes ni, risau.. dah la IT tak berapa nak celik..huaaa

Ayu said...

dah check, a'a sama jer result dgn Engku Muzahadin dan DAIRI FARISHA..

Ikhmal Malique said...

webmaster ada sebut tak dari mana malwre tu? berpandukan kat situ, buang la benda yang di syaki tu.

Major Raidenovich said...

Webmaster Tool cakap takde malware,scan guna unmaskparasites pun xde malware,tapi bila nak buka blog,keluar warning ada malware.Ciss betullah.